Skip to main content

Emma Kantanen: Nimi, jolla kutsutaan öisin (2019)

Etsin kirjaa ensin muistelmahyllystä, mutta se olikin autofiktiota ja fiktiohyllyssä. Kirja kertoo kirjailijan seikkailuista graafikkona kiinalaisessa pelifirmassa. Avoimeksi jää, mikä osa oli totta ja mikä tarua. Ennen kaikkea se kuvasi kulttuurishokkia ja ajan henkeä Pekingissä. Kirja on helppolukuinen ja vauhdikas runollisten ilmausten kaleidoskooppi, jossa ensivaikutelmat osoittautuvat pettäviksi matkailijan päästessä syvemmälle paikalliseen kulttuuriin.

Päähenkilö on Mensan "älykäs selviää tilanteista, joihin viisas ei joudu" -siipeä ylpeänä edustava kunnianhimoinen seikkailija, joka janoaa uusia kokemuksia ja jonka on helpompi sietää epämukavuutta - työstressiä, kulttuurikonflikteja, jopa väkivaltaa - kuin tylsistymistä.

Roviolla häntä häiritsi se, että hänen kykyjään ei huomattu, vaikka hän teki kaiken oikein sekä työssä että verkostoitumisessa. Vääntäessään kiinassa 6-päiväistä viikkoa ja pitkiä päiviä hän vähitellen huomaa, että sama kuvio toistuu sielläkin, mutta stressaavampana. Firma ei palkannutkaan häntä siksi, että olisi nähnyt hänet erityisenä, vaan siksi, että tarvisti jonkun suorittamaan työnantajan osoittamia työtehtäviä ja kansainvälistymisambitioiden takia halusi myös tuotekehitystiimiin kansainvälistä näkemystä. Peliensä pelaajia tyhminä ajanhaaskaajina pitävä Yueshi Entertainment arvostaa lopulta työtekijöitään vain vähän enemmän kuin asiakkaitaan.

Kirjan toinen painopiste on paikallinen lesbojen lala-ryhmä. Kiinan autoritaarinen ja väkivaltainen kulttuuri jättää jälkensä myös paikalliseen lesbokulttuuriin, joka on jaettu T-rekkajätkiin ja P-tyttöihin. Kumpaakin ryhmää koskee tiukat säännöt. Emmalla on vaikeuksia tunnistaa ja asettua näihin rooleihin, eikä sitä helpota se, että paikalliset eivät osaa viestiä rooleja ulkomaisille vaan sen sijaan vedättävät häntä antamaan henkilötietonsa ja kuvansa harhauttavaan mainontaan. Kulttuurisilta tuntosarviltaan herkempi naistenmies-ekspatti Da Shan tunnistaa, että kaikki ei ole kohdallaan, mutta seikkailija puskee itsepäisesti valitsemallaan tiellä.

Lala-osiossa kuvaillaan keinoja, joilla kiinalaiset vastustavat ja muokkaavat toisten kiinalaisten kulttuurisia käsityksiä vähän kerrallaan, mutta samaan aikaan ovat kulttuurisen viitekehyksensä vankeja. Kulttuuri muuttuu hitaasti.

Luin kirjan siksi, että näin Emman bileissä. Hän ei juonut.

Comments

Popular posts from this blog

Jani Antola & Allan Seppänen: Ohikulkijat

"Järjetön ajatus. Pitkästä aikaa." Sota-alueita kiertänyt kuvareportteri Emil Moltke on asettunut aloilleen Kööpenhaminaan kauan sitten kuvioista kadonneen naisen houkuttelemana, mutta ei sopeudu arkeen. Kriisialueiden jälkeen tuntuu banaalilta kirjoittaa pihagrillejä vertaileva artikkeli kuvineen. Eräänä iltana hän päättää jättää kaikki ja lähteä Abhaasiaan. Matkan nimellinen tarkoitus on löytää kunnioitettu akateemikko Johannes Böhm, joka on perityllä vauraudella vetäytynyt jumalan selän taakse kirjoittamaan suurta synteesiä maailman menosta, mutta varsinainen tarkoitus irtiotto pystyyn kuolleesta arjesta. Alkaa absurdi matka täynnä alkoholia, tyttöjä, seikkailuja ja vastoinkäymisiä. Abhaasia osoittautuu matalan intensiteetin sotatoimialueeksi Venäjän ja Georgian välillä. Infra on pommiteettu ja yksinkertaisetkin asiat ovat vaikeita, hitaita ja vaarallisia. Jostain silti aina löytyy paikalliskontakteja, viinaa ja länsivaurauden houkuttama tyttö kainaloon. "Kaikki

Leo Stranius: Tehokkuuden taika (2022)

Tehokkuuden taika on vihreille vaikuttajille suunnattu ajanhallintaopas. Ihanteena on elämä, jonka täyttävät onnelliset ihmissuhteet ja maailmaa muuttava työ. Keino saavuttaa nämä on arkirutiinien muokkaaminen pala palalta, kunnes terveys, tuottavuus ja läheisten kanssa vietetty aika mahdollistavat onnellisen ja merkityksellisen elämän. Kirjan vahvuus vahva henkilökohtainen näkemys. Kirjailija on testannut jokaisen kirjan ajanhallintavinkin. Ne muodostavat paketin, jossa palaset sopivat keskenään yhteen. Toisaalta tämä on myös kirjan heikkous. Ohjeet soveltuvat perheelliselle, kokousputksessa työskentelevälle toimihenkilölle. Arkirutiinien muokkaus Jokapäiväiset teot ovat aikaansaamisen kulmakivi. Ihmisellä on kuitenkin vain rajallinen määrä tahdonvoimaa. Onneksi suurin osa arkisista valinnoista tuulee "selkärangasta" ilman suurta tietoista harkintaa. Iltaisin hampaat pestään ilman suurempaa harkintaa siitä, onko ne parempi pestä tänään vai huomenna aamulla. Arkirutii